Om brænderiet

Brænderiet Enghaven blev etableret i løbet af sommeren og efteråret 2007 af Esben Moestrup, Erik Moestrup og Mikkel Nordkvist, og vi er vidst nok det første Jydske destilleri, der producerer frugtbrændevin af Eau-de-Vie type, og hvis man ser bort fra et enkelt andet destilleri også de første i Danmark. Igennem længere tid havde vi gået og puslet med tanken om at bruge vores egne råvarer, erfaringer og interesser til at frembringe en mikroproduktion af ædel frugtbrændevin af den fineste kvalitet. Gården Enghaven er den perfekte ramme for produktion af frugtbrændevin, da vi har det hele lige uden for døren. Rent og fint kildevand og frugtbar jord, hvor frugttræerne hvert år leverer de dejligste smagfulde frugter.

Men passion for det man laver er ikke helt tilstrækkeligt for at sætte en produktion i gang, så i tiden efter den 29. oktober 2007, hvor selskabet ”Brænderiet Enghaven A/S” officielt blev stiftet, brugte vi en masse energi på at indhente de nødvendige tilladelser for at producere brændevin. Blandt andet søgte vi om støtte hos Landdistriktsprogrammet, der har til formål at give befolkningen gode muligheder for at leve i og af landdistrikterne. Brænderiet Enghaven fik den maksimale støtte procent til projektet. Dette er vi stolte af og ser det som en anerkendelse af vort forehavende.

Først på sommeren 2008 var alle de nødvendige tilladelser i hus og den 25. juni 2008 ankom hjertet i produktionen – brænderen fra Müller Brennereianlagen Gmbh. Brænderen er håndsmedet i kobber og rustfrit stål. Vor brænder er af den patenterede type aRoMat – der er det ypperste, når det handler om at få optimal aroma og smag i brændevinen samt opnåelse af renheden i alkoholen.

Den 26. juni 2008 blev den første Elshoff brændevin brændt og sat til lagring.

Om Enghaven

Brænderiet Enghaven er en del af gården Enghaven, der ligger i den idylliske landsby Mellerup tæt på Randers. Enghavens æbletræer indgår i produktionen af æbler ligesom Brænderiet er beliggende på Enghaven.

Enghaven er en slægtsgård, hvor Erik og Esben Moestrup er henholdsvis 4. og 5. generation. Enghavens nyere historie begynder i 1807, hvor gården bliver købt af Christen Boldsen. Pengene til gården har Christen skabt under kaperkrigen (1807-1814), hvor han demonstrerede stort heltemod. Historien lyder, at galeasen ”Helene Charlotte”, hvor Christian Boldsen var styrmand, den 31.12.1808 blev kapret af svenske kapere/sørøvere. Det lykkes Christen med hjælpere at tilbageerobre skibet og få det sikkert havn. Dette gjorde ham til en meget velhavende mand, og han startede en ombygning af Enghaven. Gården fortsatte i Boldsen slægten frem til 1881, hvor Niels Kristian Moestrup købte Enghaven. Herefter har gården Enghaven været i familien Moestrups eje.

Personerne bag

Vi er tre ejere bag Brænderiet Enghaven: Mikkel Nordkvist, Erik Moestrup og Esben Moestrup.

Mikkel Nordkvist er uddannet civilingeniør indenfor kemiområdet og har en PhD-grad i bioteknologi. Mikkel har arbejdet professionelt med gæring og destillationsprocesser både under sin uddannelse og senere igennem sit arbejde. På brænderiet er Mikkel ansvarlig for produktionsprocesserne, så selve brænderiet lever op til de højeste standarder.

Erik Moestrup er uddannet landbrugstekniker. Erik har hele sit arbejdsliv være beskæftiget indenfor den statslige jordbrugs- og planteforskning. På brænderiet er Erik ansvarlig for dels vor egen produktion af frugter samt for, at de frugter, vi får fra andre avlere, lever op til de kvalitetskrav, vi stiller.

Esben Moestrup er uddannet cand. mag. i samfundsfag, filosofi og historie og underviser på Teknisk Gymnasium Randers. På brænderiet er Esben ansvarlig for den daglige drift.

Vores kompetencer gør, at vi tilsammen kan sikre, at Brænderiet Enghaven:

  • Har fuld kontrol over og dokumentation af produktionen – fra jord til bord
  • Har ekspertise indenfor de områder som er nødvendige for at producere brændevin
  • Har egen produktion af råvarer samt fast tilknyttede små frugtplantager
  • Skaber produkter der afspejler en passion for det vi laver