maeskning-og-gaering

Mæskning og gæring

Når vi modtager æblerne på Brænderiet Enghaven håndsorterer og håndvasker vi dem, og vi skærer evt. pletter bort, inden æblerne moses. Herefter pumper vi den knuste frugt – mæsken - til en gæringstank, hvorefter vi tilsætter gær – og ikke andet end gær, og gæringen går i gang

Vi tilsætter således ikke sukker, som det ellers ses nogle steder. Når nogle producenter vælger at tilsætte sukker skyldes det, at de på denne kan få mere alkohol ud af gæringen ved hjælp af en råvare (sukker), der er væsentligt billigere end dansk frugt. Konsekvensen er imidlertid, at forholdet mellem frugtaroma og alkohol mindskes, og det ønsker vi under ingen omstændigheder. Vi ønsker netop at skabe ædle frugtbrændevine med så stor aromakoncentration som muligt, også selvom det betyder en langt højere råvarepris per flaske, end hvis vi tilsatte sukker.

Under gæringen omsættes sukkeret i frugten til alkohol, ligesom en række aromastoffer dannes under processen. Vi gærer ved relativt lav temperaturer, hvilket godt nok fører til, at gæringen foregår langsommere end ellers, men også at der udvikles flest muligt af de aromastoffer, vi ønsker. Vi kunne ved at gære ved en højere temperatur lave en større mængde brændevin end ellers, men igen ønsker vi ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Samtidig er vi i stand til at styre temperaturen under gæringen, idet det bedste resultat opnås ved forholdsvis konstant temperatur.

Mæskning og gæring

Destillation

Forskæring, lagring, etc