Brændevine

Brænderiet Enghaven fremstiller forskellige typer af brændevine. Brændevinene er produceret ud fra de højeste kvalitetskrav – vi anvender f.eks. kun frisk og plukket frugt som udgangspunkt for vores Ædle Frugtbrændevine. Sukker, aromastoffer, monopolsprit og andet utøj er bandlyst.

De vigtigste produktionsdetaljer er påtrykt flasken, da vi ønsker at fortælle nyderen af det endelige produkt om, hvordan lige præcis hendes flaske er blevet til. Råvaren samt produktionsforholdene har stor betydning for det endelig resultat. Et æble udvikler sig forskelligt alt efter hvilken vækstsæson, det har haft. Æblets smag varierer således fra sæson til sæson, hvilket man også vil kunne smage i vore brændevine. Vi har ingen intensioner om at lave et standardiseret produkt, der smager ens lige meget hvilke forhold, frugten har vokset under.

Brændevine

Vi fremstiller følgende brændevinstyper:

  • Ædel Frugtbrændevin, der er frugtdestillater med maksimal aromakoncentration, der vel bedst kan sammenlignes med franskmændenes Eau de Vie de Fruits.
  • Kryddersnaps, der er blevet til på baggrund af frugtbrændevin, der er destilleret to gange – heraf navnet – og efterfølgende er blevet smagssat med forskellige urter eller bær.
  • Økologisk – Brænderiet Enghaven laver også både Ædel Frugtbrændevin og Kryddersnaps i økologiske udgaver.
  • Fadlagret Frugtbrændevin er Ædel Frugtbrændevin, der er lagret på træfade i kortere eller længere tid – en dansk calvados.

ÆDEL FRUGTBRÆNDEVIN

Enghavens Ædle Frugtbrændevine er destillater af Eau de Vie type fremstillet på baggrund af dansk frugt, hvori aroma og smag fra frugten er opkoncentreret så meget som muligt.

Du kan se mere om fremstillingsprocessen her.

De Ædle Frugtbrændevine lagrer kun på rustfrit stål og ikke på træfade. Dette betyder, at det er klare destillater, der har bevaret deres meget karakteristiske og intense frugtsmag.

Vi har i høstår 2007 og 2008 hovedsageligt fremstillet Ædle Frugtbrændevine på æbler. Vi blander ikke æbelsorterne, da vi ønsker, at man kan dufte og smage det karateristiske for hver enkel sort i de Ædle Frugtbrændevine.

Brænderiet Enghavens Ædle Frugtbrændevine er nært beslægtet med frugtbrændevin som f.eks. fransk Eau de Vie de Fruits, Slivovitsj fra Balkan eller ungarsk Palinka, og den nydes bedst alene før eller efter et godt måltid, til kaffen eller som ledsager til f.eks en dessert baseret på æbler eller anden frugt.

Man skal selvfølgelig drikke brændevinen til det, man selv synes, at den passer godt til, og smag og behag er heldigvis forskellig, men efter vores mening egner frugtdestillater af denne type sig ikke godt til f.eks. dansk smørrebrød.

De Ædle Frugtbrændevine nydes ideelt set af destillatglas eller af ikke for store tulipanformede glas ved stuetemperatur eller en anelse under. Ædel frugtbrændevinsserier: Brænderiet Enghaven har af 2007 høsten lavet Ædel Frugtbrændevine af følgende æblesorter:

KRYDDERSNAPS

Brænderiet Enghavens Kryddersnapse skabes også på baggrund af frugt ligesom den Ædle Frugtbrændevin, men her destilleres to gange for derved at skabe en forholdsvis smagsneutral brændevin, der dog stadig har en let frugtaroma. Du kan se mere om fremstillingsprocessen her.

Vi fremstiller to typer af den dobbelt destillerede brændevin til brug for kryddersnaps: et destillat, som er meget smagsneutralt, og et som stadig har lidt æblesmag. De to typer bliver smagsat med forskellige danske bær og urter. Om den ene eller anden type Dobbeltdestillat bruges afhænger af om bærene eller urterne gør sig godt sammen med æble eller ej. Farven på kryddersnapsene afhænger naturligvis af urterne og bærrene, men de smagsatte brændevine kan også være klare destillater, hvis vi vælger at destillere spritten endnu engang efter, at den har trukket på bærrene/urterne

Vi laver følgende kryddersnapse:

Klitrose

I de fredede klitter ved Stenbjerg i Thy har vi håndplukket hyben fra klitrosen og ladet dem trække på dobbeltdestilleret æblebrændevin. Resultatet af samspillet mellem æbler og klitrosehyben er en rund og fyldig brændevin med en lang eftersmag. Er velegnet som ledsager til gode oste eller som ledsager til kaffen.

Valnød

Valnødderne i denne flaske er fra det gamle valnøddetræ på Enghaven. Vi har ladet valnødderne trække på dobbeltdestilleret  æblebrændevin. Resultatet af samspillet mellem æbler og valnødder er en karakteristisk og afrundet valnøddesmag

Hyldebær

I  Mellerup enge har vi plukket hyldebærrene og ladet dem trække på dobbeltdestilleret æblebrændevin. Resultatet af samspillet mellem æbler og hyldebær er blevet en mild brændevin med en delikat frugtsmag. Er velegnet til desserter, hvor der indgår fløde.

Havtorn

I de fredede klitter ved Stenbjerg i Thy har vi håndplukket bær af havtorn og ladet dem trække på dobbeltdestilleret æblebrændevin. Samspillet mellem æblernes sødme og havtornens naturlige bitterhed giver en brændevin med en behagelig syrlighed, der gør den velegnet til frokostbordet.

Sortbær

Sortbær eller Revling er plukket i Thy og vi har ladet den trække i det mere smagsneutrale dobbeltdestillat. Farven er nærmest sort. Sortbær giver en sød, kraftig og krydret brændevin. Den er især velegnet som ledsager til ostebordet.

Porse

I de fredede klitter ved Stenbjerg i Thy har vi håndplukket blade af porse og ladet dem trække på dobbeltdestilleret æblebrændevin. Resultatet af samspillet mellem æble og porse giver en frisk og karakteristisk brændevin som er velegnet til frokostbordet.

FADLAGRET FRUGTBRÆNDEVIN

Fadlagret Frugtbrændevin

Vi lagrer en del af vores Ædle Frugtbrændevin på træfade. Vi fremstiller bl.a. Fadlagret Frugtbrændevin, som kun lagrer i omkring 6 måneder. Disse får en let lys brun farve og kun en snert af smag fra fadet, mens den friske og karakteristiske frugtsmag bevares. Vi har dog også intentioner om at lade nogle fade ligge flere år, således at vi får en æblebrændevin a la de Calvados, men nu må vi se om vi kan lade brændevinen ligge så længe.

Vore fade er en skøn blanding af nye og brugte fade. De brugte fade har været brugt til blandet cognac og Sherry. Det gælder for vore fadlagrede brændevine som for vore andre produkter at det er udviklingen undervejs der bestemmer forløbet. Vi blander heller ikke her de forskellige sorter inden for samme frugt ligesom vi også kun blander brændevine fra forskellige hvad vis de er fra samme serie – dvs. æblerne er plukket i samme uge og brændet samme dag osv. Alle disse oplysninger om produktionsprocessen inkl. detaljerne om fadlagring er skrevet på flaskens etikette således at man kan ser det specielle for lige netop den konkrete flaske.

Fadlagret frugtbrændevinsserier:

Jonagold lagret på limousineeg
Jonagold fra høst 07 har først lagret i længere tid på rustfrie stålfade inden den sat til lagring på Limousineeg. Jonagold der er lagret på limosineeg giver en mere rund smag og fadet har givet brændevinen flere smagsnuancer. Duften er stadig frisk pga. den relative korte påvirkning fra træet, men duften har også fået tilført nuancer fra egetræet. Eftersmagen er stadig den karakteristiske æblesmag som vare ved i lang tid.

Elshof lagret på Limousineeg
Den Ædle Frugtbrændevin er brændt på Elshof og fadlagret på fransk limousine eg. Aftapningen er en single cask. Destillatet er efter forskærringen til ca 45 % først lagret på et nyt limousine fad. Efter ca. 6 måneder er frugtbrændevinen herefter lagret på et ca. 40 gammelt fad tidligere brugt til lagring af cognac.

ÆBLESORTER

Belle de Boskoop

Belle de boskoop fremkom først hos W. Ottolander i Boskoop, deraf navnet. Frugtkødet er lidt sejt og meget lidt saftigt. Belle har en god smag som er i den syrligt-søde retning og kendes som et udpræget madæble. Aromaen er meget kraftig. Ædel Frugtbrændevin brændt på Belle de Boskoop har en elegant og let tilknappet æbleduft. Brændevinen leveres i 0,35 L flasker og alkoholstyrken er på 40%.

Filippa

Ædel Frugtbrændevin brændt på Filippa har en meget karakteristisk og kraftig æbleduft. Aromaen er intens af æble ligesom smagen er tydelig. Æbleeftersmagen er tilstede længe. Filippa æblet kom til verden i 1880 på Fyn, da en lille pige såede en æblekerne fra et æble hun havde fundet i skoven. Æblet er opkaldt efter pigen. Brændevinen leveres i 0,35 L flasker og alkoholstyrken er på 40%

Elshof

Elshof er den røde variant af krydsningen mellem Ingrid Marie og Golden Delicious. Æblet har fast og sprødt frugtkød, men er også relativt saftigt. Smagen er fin syrlig-sød smag og æblet har en god aroma. Ædel Frugtbrændevin brændt på Elshof har en forholdsvis kraftig og meget aromatisk duft. Brændevinen leveres i 0,35 L flasker og alkoholstyrken er på 40%.

Discovery

Discoveryæblet er saftigt, sødmefuldt og ganske parfumeret – i det hele taget meget velsmagende. Ædel frugtbrændevin brændt på discovery æbler har en frisk og ganske kraftig æbleduft. Aromaen er kraftigt som hos de andre parfumerede æblesorter. Smagen er frisk og relativ kraftig. Eftersmagen kommer sent, men varer i lang tid. Brændevinen leveres i 0,35 L flasker og alkoholstyrken er på 40%

Cox Orange

Ædel frugtbrændevin brændt på Cox Orange har en let krydret og karakteristisk æbleduft. Æbleeftersmagen er ligeledes let krydret. Cox Orange blev udviklet i starten af 1800-tallet i England. Allerede i 1867 fundes Cox Orange hos en planteskole i Odense. Cox Orange Æblet er saftigt, sødligt og med en udpræget krydret aroma.  Brændevinen leveres i 0,35 L flasker og alkoholstyrken er på 40%.

Ingrid Marie

Ædel Frugtbrændevin brændt på Ingrid Marie Æbler er kendetegnet ved et kraftigt bid – Det kraftigste blandt vore frugtbrændevine. Hvis man har tålmodighed og lader Ingrid Marie brændevinen “trække vejret” i glasset vil man blive rigeligt belønnet for duften der langsomt stiger op er som det kendes fra et nyplukket Ingrid Marie æble. Ingrid Marie blev fundet i Høed på Vestfyn i 1910. Æblet er ganske saftigt. Smagen er syrlig og sødmefuld og æblet har en fin aroma. Brændevinen leveres i 0,35 l flasker og alkoholstyrken er på 40 %